Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

donderdag 29 oktober 2009

Winter is begonnen in Plesetsk

Tijdens de eerste fase van deze lanceercampagne (september) was de herfst al duidelijk te merken. Vanaf vandaag is het hier al goed beginnen winteren want deze morgen lag er een paar centimeter sneeuw. De temperatuur schommelt rond het vriespunt en voor volgende maand (november) is de gemiddelde temperatuur -10 gr. C.

De jonge koppels met kinderwagen die je hier dagelijks langs de weg zag wandelen zijn verdwenen. Af en toe zie je nog een eenzame wandelaar. De rivier begint dicht te vriezen en eksters krijgen het moeilijk om nog iets te eten te vinden.





Tijdens de voorbije nacht is de 2e "dress rehearsal" (generale repetitie) doorgegaan om de lanceerprocedures een laatste keer te oefenen. Volgens onze IT-specialist die ik deze ochtend bij het ontbijt zag waren er "no major problems", wat zoveel wil zeggen dat we nog steeds klaar zijn voor lancering.




Verder heb ik gisteravond opnieuw contact gehad met ons satellietje via de umbilical kabel (navelstreng verbinding). Dit is een meeraderige kabel die vanaf Proba-2, doorheen de upper-stage, langs de lanceertoren tot helemaal beneden in een bunker onder de raket uitkomt. Het is vanaf die bunker dat we de laatste aardse contacten met Proba-2 hebben, om vanaf daar de gezondheidstoestand van onze baby te kunnen controleren en haar af en toe wat voeding te geven. Die voeding gaat onder de vorm van electronen die via de navelstreng tot in haar batterij vloeien (en ja het is een meisje - oeps, verklapt. Niet verder vertellen he!



Ondertussen werd T-4 bereikt. Het aftellen gaat verder...

2 opmerkingen:

  1. en al sneeuwballen gegooid met Karsten ? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel succes Peter!

    By the way, ik denk dat de aftelklok op je website een paar minuten fout loopt, zie ook de klokjes op
    http://proba2.sidc.be/index.html/ en op
    http://www.esa.int/SPECIALS/Proba/index.html

    BeantwoordenVerwijderen