Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

zaterdag 17 oktober 2009

Proba-2 op laatste trap van raket

Eindelijk is het zover. De Proba-2 satelliet werd vandaag op de laatste trap van de Rockot raket geplaatst. Alle integratiewerken verliepen zonder problemen. Na de montage op de draagraket werd de electronica en de verbindingskabels afgeschermd met speciale dekens die door een Russisch dametje zorgvuldig aan elkaar werden genaaid. Morgen, zondag, hebben we een dag vrij. Hierbij enkele foto's van de voorbije week:


1 van de Proba-2 vluchten doorheen de integratiehal. De satelliet hangt dmv een kabel vast aan een enorme kraan. Op deze foto is Proba-2 onderweg van het montageplatform naar de adapterring. In de adapterring bevinden zich mechanismen die de satelliet wegschieten vanaf de laatste rakettrap de ruimte in.














Groepsfoto bij de afgewerkte Proba-2 satelliet. Vlnr en vbno.: Kristof, Dennis, Tom, Peter, Bart, Joris, Luc en Karsten. Op de achtergrond zie je een klein stukje van de SMOS satelliet op zijn adapterring.













SMOS en PROBA-2 naast elkaar. Is Proba-2 nu groter dan SMOS?














Proba-2 na integratie op de draagraket. De zwarte cylindervormige structuur achter de ladder is de laatste trap van de raket. Dit gedeelte van de raket zal beide satellieten in een correcte baan om de aarde moeten brengen. Daarna gaat dit gedeelte van de raket naar de zogenaamde 'park orbit' ofwel 'parkeerbaan'.














Ontspanning is er natuurlijk ook. Nu beide satelliet teams hier zijn worden er dagelijks kicker wedstrijden gehouden. Dit is dan landelijke competetie tussen Frankrijk, Spanje, Nederland en Belgie. Na een weekje oefenen begint het al aardig te lukken maar de Spanjaarden hebben we nog niet kunnen verslaan.















Nog een laatste foto van de tuin vlakbij ons hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten