Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

zondag 11 oktober 2009

Start 2e gedeelte lanceercampagne

Beste blogvolgers,

De 2e lanceeercampagne is begonnen. Dit keer gaan we door tot Proba-2 de oneindige ruimte heeft bereikt. Om dit doel te bereiken moeten we nog wachten tot 2 November waarmee ik dus meteen kan bevestigen dat de lanceerdatum nog steeds dezelfde is.
Inmiddels is het tweede satelliet team (SMOS) al hard bezig om ook hun satelliet lanceerklaar te maken.
Dit betekent dat beide lanceerteams vanaf nu gezamenlijk de integratie op de raket zullen voltooien. Qua planning enz zal dit de nodige afspraken vereisen tussen de teams.
Het Proba-2 team is dus vandaag in Plesetsk geland. Gisteren zijn we via Moskou tot hier geraakt. Gelukkig hadden we enkele uurtjes om op zijn minst het Rode Plein en de directe omgeving te bezoeken. Aan het "Rode Plein" was er buiten de rode omwalling eigenlijk weinig rood te bespeuren. Voor de oorsprong van de naam verwijs ik graag naar de wiki. De belangrijkste blikvanger was natuurlijk de Pokrovkathedraal (of Basiliuskathedraal) waarvan de daken veel overeenkomst vertonen met Italiaanse ijsjes. Later op de avond probeerden we voor ruim 1 uur een geschikt restaurant te vinden. Tot grote ontgoocheling van ieder is de restaurantkeuze in Moskou nogal beperkt (een volgende keer zullen we ons beter moeten voorbereiden over de culinaire mogelijkheden). Uiteindelijk vonden we een Hongaars restaurant. De goulash (een typisch Hongaars gerecht) heeft er goed gesmaakt. Daarna hebben we terug het Rode Plein bezocht om een impressie te krijgen bij avondlicht. De lichtjes samen met de koude en de marktkraampjes verderop gaven al een romantisch Kertmis-gevoel.
Vanochtend was het wat minder want om 5u moesten we al opstaan om onze vlucht van Moskou naar Plesetsk te halen. Het transport van hotel naar luchthaven en de chartervlucht was georganiseerd door ESA en alles verliep perfect. Deze namiddag zijn enkele mensen van ons team reeds naar de integratiehal om Proba-2 uit de container te halen. Morgen gaan Joris, Dave en ikzelf de satelliet opstarten voor de finale functionele test. Daarna start de integratiefase op de "upper stage" van de raket.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten