Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

dinsdag 27 oktober 2009

Upper stage staat veilig op de booster stage

Vandaag werd de upper-stage met de Proba-2 en SMOS satellieten met succes op de 2e booster-stage van de rockot raket geplaatst. Vanaf nu kan het aftellen beginnen wat eigenlijk betekent dat we ons vandaag op T-6 (tee-minus-six) bevinden. De spanning begint serieus te stijgen. Dit was vandaag dan ook te merken toen de upper-stage in de lanceertoren omhoog werd gehesen en alle teamleden hun adem inhielden, hopend dat dit maar goed afloopt.
Eigenlijk begon alles deze morgen heel vroeg al rond 5u. De upper-stage werd dan met de trein van de integratiehal naar het lanceerplatform gebracht. Op exact hetzelfde moment als toen ons team arriveerde aan het lanceerplatform, arriveerde ook de trein met de upper-stage. Je zou zeggen dat de Russen het erom doen maar ik denk dat het gewoon hun manier van werken is: een exacte detailplanning en er zich strikt aan houden. Tijdens de lanceercampagne hebben we deze manier van werken herhaaldelijk kunnen vaststellen. Tevens is het erg moeilijk om van onze kant uit aanpassingen op de dagdagelijkse activiteiten te bekomen. Naar het einde van deze lanceercampagne wordt alsmaar meer het waarom hiervan duidelijk. Enfin, om een lang verhaal over deze opnieuw geslaagde dag kort te maken kan ik beter een beetje uitleg bij de foto's geven:

Aankomst van de upper-stage bij het lanceerplatform:



Papa bij het lanceerplatform:










Collega Karsten (ESA PM) bij het lanceerplatform:











Zicht op de banners en de upper-stage klaar om omhoog te takelen:











De langzame weg van de upper-stage tot bovenop de 2e booster-stage. De wagon vooraan bevat een air-conditioning systeem om de raket en beide satellieten op een constante temperatuur en vochtigheidsgraad te houden.



Integratie van upper-stage op 2e booster-stage compleet:


3 opmerkingen:

  1. hoi Peter, toffe foto´s ! Zie dat ze alle boutjes goed vastgemaakt hebben he ... :-) Het moet heel indrukwekkend geweest zijn om dit te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter, zelfs van achter de computer ziet het er indrukwekkend uit ! Toffe foto's. De Russen zetten er precies nogal vaart achter. Zeg hen dat ze nog tot maandag moeten wachten om te lanceren ;-). Doe ze daar allemaal de groeten !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Peter en team,
    Fantastisch om ons mee te laten genieten!
    We duimen mee voor een geslaagde lancering, geniet er van!
    Jammer dat er geen FPGA specialisten meemogen...
    We zijn heel erg benieuwd naar de eerste tekenen van leven als PROBA-2 in het zonnetje gezet wordt.

    Groetjes, Dirk.

    BeantwoordenVerwijderen