Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

zaterdag 31 oktober 2009

Overhandiging PROBA-2 model aan het museum voor ruimtevaart in Mirny

Deze voormiddag was er een formeel bezoek aan het ruimtevaartmuseum van Mirny. Karsten (ESA PM) heeft met trots een PROBA-2 model overhandigd om onze aanwezigheid in Plesetsk en de samenwerking met de Russische ruimtevaart te bestendigen.
Intussen werd T-2 bereikt. Nog 1x slapen en daarna is het zover. Zondagnacht wordt een spannende nacht voor beide lanceerteams, zowel hier in Plesetsk als in alle grondstations die aan deze lacering meewerken. Voor PROBA-2 zijn dit de grondstations in Redu (zie ook de foto een beetje verder in dit artikel), Kiruna (Zweden) en Svalbard (Noorwegen).










Gisteren was er ook een vergadering met de "Russian State Commission" die de goedkeuring moet geven over het vullen van de raket met raketbrandstof. Na kort overleg werd besloten dat de raket klaar is voor lancering en dat het "fuelling process" mag starten. Het voltanken met raketbrandstof gebeurt terwijl ik dit schrijf door de Russische militairen. Niemand van het lanceerteam is dan ook toegelaten in de buurt van de raket tijdens deze gevaarlijke operatie.


Foto's van de generale repetitie in de MCC (Mission Control Centre):




Redu grondstation in gebruik voor flight operations (credits: ESA)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten