Blog over de lancering van de ESA PROBA-2 satelliet vanuit Plesetsk Cosmodrome in northern Russia.

maandag 14 september 2009

Eerste fase van de lanceercampagne is afgelopen

De eerste fase van de lanceercampagne is voorbij.
Zaterdag werd Proba-2 nog eens helemaal aan alle functionele testen onderworpen door gebruik te maken van de flight batterij en met alle zonnepanelen gemonteerd. Aangezien we nu met de volledige flight configuratie van de satelliet testen uitvoerden waren dan ook alle waarschuwingen van ontbrekende temperatuursensoren e.d. in het grondstation verdwenen.
Zondagvoormiddag was er dan eindelijk even tijd om het plaatselijke ruimtevaartmuseum te bezoeken. De geschiedenis van Plesetsk werd er voorgesteld. Het museum toont ook de verschillende raket types waaronder de rockot raket waarmee Proba-2 binnenkort vertrekt. 's Namiddags zaten we alweer achter onze computers om de data van de dag ervoor te analyseren. Verder was er opnieuw een bezoek aan het lanceerplatform. Deze keer waren we getuige van het doormeten van de umbilical verbindingskabel. Daarna mochten we tot halverwege in de lanceertoren gaan zodat we de connectoren tussen de toren en de raket konden nakijken. Opnieuw een unieke belevenis waarvan we geen foto's mochten nemen.
Zondagavond was er dan nog een feestje voor de Russen en het Proba-2 team als bedanking voor de 'vlotte' samenwerking. Zoals verwacht werd er stevig getoast met vodka wat zich de volgende ochtend goed liet voelen. Gelukkig was er voor vandaag niet veel gepland aangezien we zaterdag en zondag voor de volle 100% bevestiging hadden gekregen dat alle subsystem van Proba-2 goed functioneren.
Voor de komende dagen is het inpakken en wegwezen. De terugreis is komende woensdag met de nachttrein van Plesetsk naar Moskou, een treinreis van ongveer 18 uur........... Donderdag nemen we het vliegtuig naar Zaventem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten